Impregnering och tvätt av skor

Impregnering och tvätt av skor
  • Innehållsförteckning

Vi använder våra skor mycket och är därför beroende av skons funktioner. Utan dem kan våra skor inte hålla sig fina. Tyvärr är det många som glömmer bort att prioritera impregnering och tvätt av sina skor, trots att detta förlänger både skons hållbarhet och livslängd avsevärt. Våra skor utsätts var dag för lite av varje – därför är det otroligt viktigt att använda impregneringsmedel och att hålla skorna rena.

Skydda dina skor

Impregnering av skor är mycket enkelt men oerhört avgörande för skornas hållbarhet. Det är mycket viktigt att du kommer ihåg att använda impregneringsmedel på dina skor innan du bär dem för första gången för att få bästa möjliga resultat. Om dina skor är impregnerade skapas en yta som gör skon vattenavvisande och skyddar mot orenheter och smuts. En bra impregnering gör också att skons andningsbara material bevaras.

 

Hur impregnerar man sina skor?

  1. Se alltid till att dina skor är rena innan påföring av skoimpregnering.

Innan du börjar applicera impregneringsmedel på dina skor ska du komma ihåg att de måste vara rena. Om du inte har rengjort dem i förväg kommer skoimpregnerigen inte att ha optimal effekt. Detta gäller för alla material, även mocka. Rengöring är helt enkelt A och O.

  1. Tunna lager är bäst 

Impregneringen är grundläggande, men det är ändå viktigt att man inte lägger på för mycket impregneringsmedel åt gången. Om du applicerar för mycket kan du få fläckar och därför är det bättre att applicera tunna lager av skoimpregneringen flera gånger än ett enda tjockt lager. 

  1. Låt skon torka helt innan du använder den – kom ihåg att den endast ska

Dina skor ska alltid lufttorkas och bör endast användas när de är helt torra. Kom ihåg att vissa innersulor kan ta extra lång tid att torka.

Hur ofta ska man använda impregneringsmedel på sina skor? 

Även om du har impregnerat dina skor innan du använder dem, kom ihåg att du regelbundet bör applicera impregneringsmedel eller impregneringsspray. Skor hålls på så sätt snygga och praktiska. En tumregel är att dina skor borde impregneras en gång i månaden. Under den blötare säsongen rekommenderar vi att du impregnerar dina skor ungefär en gång i veckan.

Vilka typer av skor kan impregneras?  

Vissa material som syntetiskt läder, mikrofiber och PU behöver inte impregneras. Dessa material kan inte absorbera skoimpregnering och därför gör det faktiskt mer skada än nytta. Kom ihåg att kontrollera materialet i dina skor för att se till att de får rätt vård. 

Naturligtvis finns det också skillnader när det gäller impregnering, mocka är exempelvis ett material som är känsligt för väta, så det är viktigt att veta vilken typ av impregneringsmedel som är bäst för dina skor. För Mocka, Nubuck, Läder och Mesh/Textilskor rekommenderar vi vår Water Proofer som kan användas för dessa material. 

  • Mocka - och Nubuckskor

Många av våra skor är tillverkade i mocka eller nubuck. Impregnering är i dessa fall mycket viktigt. Att impregnera mocka är avgörande för att hålla skorna i gott skick. En nubuck - och mockarengöring används för att rengöra skon och samtidigt är det bra att använda en mocka-borste för att avlägsna smuts och försiktigt skrapa upp lädret. 

Det är viktigt att regelbundet impregnera skor i nubuck och mocka. Impregnering gör dem motståndskraftiga mot regn, snö och smuts eftersom de annars kan vara ömtåliga. 

  • Läderskor

Läderskor bör regelbundet impregneras för att hålla dem snygga och vattenavvisande. Använd också ett mjukt läderrengöringsmedel för att rengöra skorna och använd regelbundet skokräm/olja för att se till att lädret förblir smidigt och mjukt. 

  • Mesh/Textilskor

För Mesh/Textilskor måste man också använda skoimpregnering och det är viktigt att göra det regelbundet eftersom de tenderar att bli smutsiga och smuts lätt kan fastna på dem. Genom att impregnera dina textil/meshskor säkerställer du att de kan användas under en längre tid och att fläckar och smuts lätt kan torkas bort.

Vad ska användas för att impregnera skor?  

För att göra hela appliceringsprocessen enkel kan du använda vår Water Proofer som är en impregneringsspray. Skor impregneras snabbt och enkelt med en vattentät spray som denna. Håll sprayflaskan cirka 15 cm från skons yta och spraya. Se till att vända skon i regelbundna rörelser så att hela skon impregneras ordentligt. 

När detta är gjort skapar impregneringssprayen en andningsbar barriär mot vatten, vätskor och fläckar och håller dem kvar på ytan så att de lätt kan torkas bort. 

Kan skor tvättas i tvättmaskinen? 

De flesta textil/meshskor kan enkelt tvättas i tvättmaskinen och därför är det superenkelt att underhålla skorna. Det bästa sättet att tvätta skor i tvättmaskinen är att använda ett örngott eller en tvättpåse som du kan lägga skorna i. Tvätta sedan dina Skechers-skor i tvättmaskinen på max 30 grader. 

Kom ihåg att inte alla skor tål maskintvätt, som mocka, nubuck och blinkskor etc. – men de måste ändå hållas rena. Du kan använda en skoborste för att ta bort synlig smuts och sedan använda vår Athletic Cleanser för att ge skorna en bra och skonsam rengöring. Applicera den direkt på en trasa, svamp eller skoborste och skrubba skon ordentligt. Använd sedan en ren, torr trasa för att ta bort överflödig fukt och smuts. Så får du ett par rena skor.

Dina skor måste lufttorkas

Oavsett om dina skor är maskintvättade eller inte ska de alltid lufttorkas – använd aldrig en torktumlare eller ett torkskåp för att torka dina skor efter rengöring eller användning. Se till att skorna är helt torra innan du bär dem igen. Vissa skor behöver lufttorkas i många timmar, t.ex. våra skor med innersulor av Memory Foam som behöver torka i 10–12 timmar efter att de har tvättats.

Byt skor varje dag och håll dina fötter glada.

Även om skor är gjorda för att bäras är det viktigt att ge skorna vila. Våra fötter svettas och därför blir skorna fuktiga. Fuktiga skor slits snabbare, så dina skor måste torka helt efter användning. 

Kom därför ihåg att ge skorna vila och att byta skor varje dag. På så sätt håller du dina fötter nöjda och dina skor ser bra och håller sig i gott skick under lång tid. 

Om dina skor börjar lukta illa eller bara behöver en fräschas upp kan du använda Odor Eliminator, en sko-spray som bekämpar dålig lukt. Spraya bara på sulan och låt den torka – vips så har du ett par fräscha skor.

Om du följer de här tipsen för att tvätta och impregnera skor kan du få dem att hålla längre – särskilt om du gör det regelbundet. På så sätt säkerställer du att materialen underhålls så att skornas funktion och utseende kan hålla i många år framöver.