En personlig berättelse om min vandring längs Camino i ett par Skechers Max Cushioning-skor.

En personlig berättelse om min vandring längs Camino i ett par Skechers Max Cushioning-skor.
  • Innehållsförteckning

Här på Skechers fick vi ett mejl från Lene den 11 oktober 2022, där hon med nöje delade med sig av sin erfarenhet av att gå Caminon i ett par Skechers Max Cushioning. Lene är gladeligen redo att dela med sig av sin berättelse och upplevelsen av att gå 800 km i ett par Skechers.

Lene tog den franska vägen: Camino Francés. Det är den mest populära och välkända vandringsleden som sträcker sig från Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien. Sträckan är känd för sina vackra landskap och historiska städer som Pamplona, Burgos och León.

En livslång dröm

Lene hade en gammal dröm om att vandra längs Caminon innan hon fyllde 50 år. Tyvärr kom Corona och förstörde hennes plan. När Danmark och världen sakta började öppna upp igen var det Lenes man som övertalade henne att komma iväg: "Som tur var fick jag en kärleksfull knuff av min man som sa att om jag inte kom iväg nu skulle det aldrig hända". Lene ringde sin mamma: "Vill du följa med och vandra längs Caminon i september?". Det ville Lenes mamma naturligtvis följa med på.

Jakten på den perfekta vandringsskon

Lene är en hängiven vandrare och enligt henne själv har hon under åren köpt flera olika märken av skor, kängor, sandaler samt tjocka och tunna strumpor och sockor. Tyvärr alltid med samma resultat: blåsor, svullna fötter, trötta ben och ömma hälar.

Det var därför en stor utmaning för Lene att hitta ett par skor som skulle vara lämpliga för hennes Camino-vandring.

Lene berättar att hon har haft bra erfarenheter av Skechers-skor i sitt arbete i många år, men hon visste att den Skechers-modell hon hade, inte skulle passa för att gå i Caminons ojämna och bergiga terräng. Därför var det helt slumpmässigt att det blev ett par Skechers Max Cushioning som användes på Camino-resan – en modell som hon inte alls kände till sedan tidigare.

Vandringsskor eller Max Cushioning?

Efter en födelsedag i Köpenhamn stannade Lene och hennes man till vid Outlet Ringsted och besökte Skechers. Enligt Lene själv frågade hon helt fräckt den unge killen bakom disken: "Vilka skor skulle du välja om du var tvungen att gå 800 km?" Han tittade ner och rådde Lene att välja de skor han själv hade på sig – ett par Max Cushioning.

Den unge killen i Skechers-butiken berättade om den tjocka sulan och den goda ventilationen i skon, vilket han tyckte var särskilt bra om man fick varma fötter under en lång dag. Han övertalade Lene och ett par Max Cushioning införskaffades för att ta med sig hem.

 

Träningen kommer i gång

Efter att ha köpt sina nya Max Cushioning-skor började Lene gradvis använda dem. Enligt henne var skorna lätta och bekväma att ha på sig, och även efter en rask promenad kändes det bra i både ben och fötter. Lene erkänner dock att det tog lite tid att vänja sig vid fjädringen i de nya skorna och att hon var tvungen att gå mycket för att göra sig hemma i skorna. I dag är det de enda skorna Lene använder – både på jobbet och under vandringar. "Jag bär dem hela tiden eftersom de stödjer mina fötter."

Är det möjligt att gå 800 km i ett par sneakers?

När Lene berättade för sina vänner och bekanta att hon hade bestämt sig för att ha Max Cushioning-skor på Caminoen blev många av dem förvånade och tvivlade på att ett par gymnastikskor skulle klara av 800 km vandring. Men Lene var övertygad om att hon hade hittat de perfekta skorna för resan. Hon kände att det inte fanns andra skor som passade henne bättre och om det inte fungerade skulle hon köpa något annat där nere.

Vad ska jag ta med mig på Caminon?

Lene berättar att hon packade en ryggsäck som vägde cirka 6 kg. Hennes filosofi var att "använda sunt förnuft" och bara packa det nödvändigaste. Lene skrattar och säger: "Det enda som inte användes var en rengöringsduk till mina glasögon."

Ett bra råd från Lene är att packa lager på lager för att minimera vikten, och att det för henne fungerade väldigt bra att fråga sig själv om det var "Need to have" eller "Nice to have". Lene betonar att det är väldigt olika vad varje individ kan behöva på resan, men att det viktigaste för henne var hennes väska och skor.

Äventyret börjar: På väg mot Santiago de Compostela

Den 4 september 2022 flög Lene och hennes mamma till Frankrike för att påbörja sitt stora äventyr.

Lene och hennes mamma började sin resa i Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike den 5 september och förberedde sig på att vandra 800 km till Santiago de Compostela i Spanien.

Lene tillbringade sammanlagt 5 veckor med att gå de 800 km. Det var nödvändigt efter ett nedstängt Danmark och inga resor, var Camino ett populärt val för många sommaren 2022 och det var ett stort antal människor som fann sig i samma situation som dem.

Att hitta friheten på Caminon

Detta är en resa som kräver uthållighet och tålamod eftersom du måste vara villig att möta utmaningar och övervinna dem. En av de stora utmaningarna för Lene var folkmassorna på Caminon. Den var mycket populär i september förra året eftersom det äntligen var möjligt att resa igen. Därför var Lene och hennes mamma tvungna att boka övernattningar.

För att behålla den frihetskänsla som Lene drogs till på resan, var det viktigt att hålla huvudet kallt: "Från början var vår tanke att komma med ett öppet sinne". säger hon. Men Lene påpekar att det snabbt tog bort frihetskänslan att behöva gå runt med en inre stress och oroa sig för boende varje dag. Det innebar också att resornas längd påverkades av bokningarna, "Det avgjorde förstås också hur mycket vi kunde gå varje dag".

En maskin som bara vill framåt

Med Max Cushioning-skorna på fötterna säger Lene att hon kände sig redo för resan och påpekar själv att hennes fötter kändes som en maskin som bara ville fortsätta framåt. Hon gick hela sträckan utan vilodagar.

"Jag var tvungen att vänja mig vid fjädringen, men efter att ha gått in dem ordentligt gick jag hela Camino. Jag fick bara två små blåsor under de första veckorna – annars var det inga problem. Det var den enda utmaningen och jag var så glad över mina Max Cushioning-skor. Jag använde inte ens mina skavsårsplåster!"

På grund av en fotbollsskada saknar Lene ett av ligamenten i fotleden och behöver därför bra stöd runt hälen. Lyckligtvis kände Lene inget obehag med sina Max Cushioning-skor.

"De har bra stöd och stötdämpning och fungerar i olika terränger – asfalt, stenar och branta sluttningar. Inte en enda gång var jag nära att falla eller halka. De har bra grepp och komfort. Dessutom är det en bred sko, så det finns utrymme när fötterna svullnar, vilket de gör när man går mycket."

Caminoen Max Cushioning

"Max Cushioning har nu blivit min vandringssko."

För att hålla fötterna fräscha har Lene gjort det till en vana att alltid ta av sig skorna och vädra fötterna under raster eller övernattningar.

Medan många klagade över ömma och trötta fötter under de första veckorna påpekar Lene att "jag bävade aldrig inför att ta på mig dem igen nästa dag – de var sköna att ha på sig varje morgon, även efter att ha avverkat många kilometer dagen innan".

Lene berättar att hon under den första veckan bytte strumporna varje timme för att undvika blåsor, men efter det behövdes det inte. "Jag hade mina gamla och slitna Skechers i botten av ryggsäcken som jag använde i två timmar en dag, men annars var det Max Cushioning hela vägen."

Eftersom hon insåg vikten av bra strumpor hade hon köpt tre par Skechers-sockor i Ringsted, som hon använde på Caminon. Det sista paret slängde hon vid ankomsten till Santiago de Compostela. Hon säger själv: "Jag vandrar bara med Skechers strumpor nu. De är luftiga och passar riktigt bra i skorna."

 

Ett steg i taget

Under en av sina övernattningar träffade Lene och hennes mamma på en äldre nunna och pratade med henne om livslångt vandrande och vad man egentligen letar efter på vägen. Nunnan förklarade för Lene att alla kan gå Caminon, eftersom det bara handlar om att ta ett steg i taget – så vem som helst kan gå Caminon. Lene har tänkt på detta många gånger och för henne är det viktigt att betona att alla kan göra det om de vill. Det handlar om att inte se begränsningar. Om du funderar på att gå Caminon ska du "bara ta första steget".

Kom ihåg att vem som helst kan följa den gula pilen på Caminoen

Lene berättar också att hon hört talas om människor som vill gå Caminon men som aldrig lyckas komma iväg. Men sanningen är att alla kan gå Caminon, oavsett om de är tränade eller inte. "Jag har träffat människor som bara hoppade in i flygplanet och gav sig iväg. Du ska inte se det som en begränsning – du går dig i form".

Lene säger "Vem som helst kan ju följa en gul pil". De gula pilarna på Caminon är en viktig del av pilgrimsleden och visar vägen. Pilmarkeringarna är målade på träd, stenar, vägskyltar, väggar och andra ytor och visar riktningen till nästa stopp eller attraktion på vägen. Pilarna är målade i gula färger och är formade som ett stiliserat snäckskal, en symbol för pilgrimsvägen. De gula pilarna är viktiga eftersom de hjälper dig att navigera på rutten och ser till att du inte går vilse längs vägen.

Gula pilen

Se inte begränsningarna

Att vandra Caminon blev en resa som Lene alltid kommer att vara tacksam för och en upplevelse som hon aldrig kommer att glömma.

Lene är också redo att göra en ny Camino och den här gången kommer hennes man att följa med henne på den portugisiska rutten. Hennes fötter kommer att vara bekväma tack vare sina nya Max Cushioning-skor, som hon naturligtvis kommer att ha på sig längs vägen.

"Jag vill uppmuntra alla som funderar på att gå Caminon att ta steget och ge sig ut på denna otroliga resa. "

Lenes bästa råd är: Om du funderar på att gå Camino, gör det!