Guide för att välja de bästa vandringsskorna eller - kängorna

Guide för att välja de bästa vandringsskorna eller - kängorna
  • Innehållsförteckning

Här på Skechers älskar vi långa promenader och att njuta av vackra omgivningar och landskap. Men utan bra skor kommer man inte långt – det är av yttersta vikt att ha bra stöd och stabilitet när du ger dig ut på långa promenader. Vi ger dig därför tips om hur du hittar den bästa vandringskängan - eller skon för dina behov.

På Skechers har vi ett brett utbud av snygga, bekväma och praktiska vandringsskor och kängor för herr och dam. Oavsett om du vandrar Camino i Spanien eller Kungsleden hemma i Sverige finns det något för dig.

 

Varför ska du ha vandringskängor?

Precis som för alla andra aktiviteter är det viktigt att använda rätt skor för det du gör, och därför är det viktigt att ha vandringskängor eller skor när du ska gå många kilometer. Du kan lätt gå i dina sneakers, men vandringskängor är definitivt mer hållbara och ger bättre stöd. Det är därför viktigt att komma ihåg minnesregeln att varje sak har sitt eget syfte.

Vad är skillnaden mellan vandringskängor och vandringsskor?

Det som kännetecknar vandringskängor är att de oftast är tillverkade av ett grovt material som ger bra stöd och har lång livslängd. Eftersom vandringskängorna har ett medelhögt eller högt skaft har de också stöd för vristen, vilket är viktigt när du går på längre vandringar.

Med Skechers vandringskängor får du också bra isolering och andningsförmåga, eftersom du måste kunna bära dina nya vandringskängor under en längre tid i taget. Vandringskängor är däremot tyngre än vandringsskor och du har därför mindre rörelsefrihet. Det är därför mycket viktigt att veta vilka behov du har när du väljer vandringsskor.

Hur väljer man de bästa vandringskängorna?

Först och främst är det viktigt att tänka på vilken terräng du ska vandra i. Om du ska vandra på hårt stenigt underlag i de norska bergen är det viktigt att ha en fast sula med ett medelhögt till högt skaft för god stabilitet. Om du däremot ska på tur i Danmark går man vanligtvis gå på stigar och enklare terräng. Då är en vandringssko är en bra idé eftersom vandringsskor oftast är lättare och mer flexibla än kängor.

För det andra är det oerhört viktigt att veta hur länge du ska vandra. Om du ska göra en längre resa med övernattning kommer du förmodligen att ha en tyngre och större ryggsäck än om du bara ska ut över dagen. Så om du ska ut på en lång vandring är det viktigt att se till att du har bra stöd för knän, rygg och fotleder – och det får du med vandringskängor som ger stöd för fotlederna och är tillverkade i ett starkt material.

Hos Skechers får du vandringskängor och skor för dam och herr med en Goodyear-yttersula som garanterar stabilitet, flexibilitet, utmärkt grepp och ett fast fotfäste. Detta är ett praktiskt och säkert val för långa vandringar i svår terräng.

Det är också viktigt att tänka på klimatet du ska gå i. Är det fuktigt, varmt eller kallt? På så sätt kan du avgöra om det ska vara lätta, andningsbara vandringsskor i tunnare material som passar bra i varmare väderlek. Men om du ska vandra på Karhunkierros Trail på vintern är våra vattentäta vandringskängor med fodring det bästa valet. Naturligtvis erbjuder vi dem både till den vandringsintresserade kvinnan och mannen.

Vilken hårdhet bör dina vandringsskor ha?

Oavsett om du väljer en vandringssko eller en vandringskänga är det viktigt att titta närmare på sulan och skaftet. Om du är mer intresserad av dagsturer i lättare terräng passar en mjuk sula bra, precis som ett lågt skaft också passar bättre i lättare terräng. Alla våra olika fantastiska vandringsskor är därför perfekta för dig som ska ut på en dagstur i de svenska skogarna med sköna, mjuka och stödjande innersulor. Se våra praktiska och snygga vandringsskor för både dam och herr.

Om du istället ska ut på en längre vandring är en styvare sula och ett högre skaft att föredra. Det bästa du kan komma ihåg är att ju längre och hårdare din vandring är, desto styvare stövel eller sko behöver du.

 

Hur undviker man blåsor i vandringskängor?

Ett stort bekymmer när man ger sig ut på vandring är risken för blåsor. När du får blåsor kan det vara svårt att fortsätta vandringen på grund av smärta och irritation, och därför har vi på Skechers några tips på vad du kan göra för att undvika att få blåsor i dina vandringskängor - eller skor.

Det är viktigt att du har valt skor eller kängor som är lämpliga för den terräng du ska gå i. På så sätt har du rätt skor för rätt tillfälle. Du bör även alltid tänka på att snöra på dina skor eller stövlar i god tid innan du använder dem, så att din fot sitter på plats

Dessutom är det mycket viktigt att du bär skorna innan du ger dig ut på vandringen, annars är det mycket troligt att du får en blåsa eller två – vilket snabbt kan förstöra din upplevelse. Det är alltså mycket viktigt att du går in i dina skor eller stövlar hemma innan den långa vandringen.

Vandringsskor

Vilka strumpor ska du ha på dig?

Ett par bra vandringsstrumpor är också otroligt viktiga eftersom de skapar ett extra lager mellan foten och kängorna så att huden inte skavs eller blir irriterad.

Vandringsstrumpor är vanligtvis gjorda av ull eller syntetmaterial, som båda är bra på att absorbera svett och reglera temperaturen. Bra vandringsstrumpor skapar därtill ett extra lager mellan foten och stöveln, så att du inte får skavsår eller irriterad hud.

Hur länge håller vandringskängor?

Vandringskängor är mycket hållbara på grund av det starka material de är tillverkade i, men det finns naturligtvis skillnader i material och därmed i hållbarhet. Vandringskängor är dock mycket mer hållbara än andra typer av skor.

Generellt sett kan vandringskängor hålla upp till 1 500 km innan de behöver bytas ut, medan vandringsskor kan hålla upp till cirka 1 200 km innan det är dags för ett nytt par. Om det är dags för ett par nya vandringskängor - eller skor kan du kolla in det breda utbudet av vandringskängor - och skor för dam och herr.

Kan vandringskängor tvättas?

Precis som alla andra skor och stövlar måste vandringskängor skötas om. Så länge du tar hand om dina skor håller de länge. Vandringskängor och - skor kan utsättas för mycket väder, vind och vatten, så det är viktigt att impregnera dina vandringskängor och - skor för att se till att de håller sig slitstarka länge.

Kolla in vår impregneringsguide här för att ta del av goda råd om skovård.

Hur stora ska vandringskängor vara?

När du har hittat vandringsskor - eller kängor som passar dina behov är det viktigt att hitta rätt storlek och passform. Det är viktigt att vandringskängan sitter bra runt foten, men att det fortfarande finns gott om utrymme för framfoten att röra sig.

När du går mycket och särskilt i kuperad terräng är det viktigt att du har gott om utrymme framtill, annars kan du snabbt få ont i tårna. Det är mycket viktigt att dina skor är bekväma och sköna att ha på sig.

Här på Skechers kan du välja Classic Fit eller Relaxed Fit när du väljer vandringskängor - eller skor. Med Relaxed Fit får du mer utrymme vid framfoten och därför passar Relaxed Fit riktigt bra för dem som vill ha mer utrymme för tårna eller för dem som har en bredare fot.

Kolla in våra vandringskängor för dam och herr och läs om de många olika stilar och modeller som vi har att erbjuda. Om du behöver mer hjälp finns vi alltid på plats i våra butiker. Vi är övertygade om att du kommer att hitta den bästa vandringsskon -eller kängan för dig och dina behov.